Strýček František zasahuje na svatbě

Dnes něco pro odlehčení avšak nad velmi závažným tématem :) Digitální technologie jsou čím dál dostupnější a tak se zvyšuje i počet těchto zařízení a jejich uživatelů na svatbách. Co z toho plyne pro svatebního fotografa?

 

Nepatřím úplně k těm striktním svatebním fotografům, kteří nestrpí hosty s vlastními foťáky nebo kamerami na svatbě, především na obřadě, ale je pravda, že i mě to komplikuje práci. Dobrý fotoaparát (většinou se špatným objektivem) pořídíte dnes do 15 tisíc, takže není výjimkou, že na svatbě je takových foťáků několik (vůbec nemluvím třeba o maturitním plese kde je skoro víc foťáků než hostů:)). Na jednu stranu chápu, že všichni hosté chtějí mít vlastní fotografii ihned k dispozici a že mají pocit, že ta jejich bude lepší. Na druhé straně je ale dobré, aby si hosté uvědomili, že je tu profesionální svatební fotograf, který je placený za to, aby tyto snímky pořídil. Pojďme se tedy mrknout na obě strany. Pro vysvětlení. Strýček František je moje kódové označení pro potencionálně nebezpečné hosty s vlastním zařízením :)

Jsem host a chci mít vlastní fotografii

V pořádku. To vám samozřejmě nikdo nezakazuje (I když znám i fotografy, kteří mají vysloveně ve smlouvě určeno, že pokud bude někdo z hostů na obřadě nebo při portrétním fotografování fotografovat na vlastní fotoaparát, ukončuje práci a prostě nefotí). Je ale nutné si uvědomit, že toto musí mít nějaké meze. Když si objednáte Taxi, pravděpodobně si sednete na sedadlo spolujezdce a necháte řidiče dělat svojí práci i přesto, že také máte řidičský průkaz, umíte řídit a pravděpodobně máte doma i vlastní auto.

Co tedy není přípustné? Naprosto nepřípustné je vstupovat do záběru. Co to znamená? Představte si situaci, kdy si snoubenci předávají prstýnky, fotograf má připravený záběr a vy přijdete s vlastním fotoaparátem, stoupnete si před něj a uděláte si vlastní fotku. Jenže fotograf tento záběr nemá, protože v něm má vaše záda a děj trvá tak 5 vteřin. V takto krajní situaci jde dobré vychování stranou u mě i většiny ostatních fotografů a přichází čas na ostré lokty. Budu raději, když si o mně jeden z hostů bude myslet, že jsem nevychovaný hulvát co ho odstrčil stranou, než aby si o mě všichni lidé, kteří uvidí fotografii, mysleli, že jsem neschopný amatér, který nezachytil jeden z nejdůležitějších okamžiků celého dne. Takže prosím, při obřadu si užívejte, že jste hosté na svatbě vašich přátel, nebo rodinných příslušníků a nestresujte se fotografováním. Kvůli tomu je tu svatební fotograf, který je za to placený. A myslete prosím i na kameramany. Ti to mají ještě o něco horší :)

Další, z mého pohledu nepřípustná věc je fotografování skupinových fotografií paralelně s fotografem. Pokud totiž strýček František stojí stranou od hlavního fotografa a pokřikuje na hosty, aby se na něj podívali, co se stane? Ano, polovina lidí kouká na strýčka Františka, druhá polovina se dívá na fotografa. Fotografie je nepoužitelná, takže se musí čekat, až strýček František spokojeně odejde opodál, aby všichni fotografovaní opět věnovali pozornost fotografovi a mohlo se dokončit fotografování. Když je na svatbě takových strýčků vícero, neuvěřitelně to zdržuje všechny přítomné. Jak z toho ven? Počkejte, až fotograf dokončí fotografii. Poté se buďto přímo zeptejte, jestli už je hotov a můžete začít fotografovat vy, anebo alespoň vyčkejte na jasný signál toho, že jeho práce je hotova.

Další případ, kde není strýček František tak úplně vítán je párové fotografování novomanželů. Tady jsem neoblomný i já. Proč to vlastně ti fotografové dělají? Mají snad strach, že jim někdo okouká jejich finty a fígle? To určitě ne. Ale párové focení je z velké části psychologie. Novomanželé většinou nejsou profesionální modelky a modelové a nejsou zvyklí se takto fotografovat. Velmi často jsou z toho docela vystresovaní a na vás je, abyste je uklidnili a abyste z nich dostal to nejlepší co v nich je. Tohle je velmi těžké, když vám pár neustále „rozhazuje“ někdo z rodiny svými vtípky nebo svým fotoaparátem. Pro mě i pro pár je tak příjemnější se vzdálit o samotě a odfotit si fotky pěkně v klidu.

Strýček František sleduje trendy a tak už si pořídil i dron :) Fenomén posledních let. Zde je dobré si uvědomit, že i pokud strýček František nevykonává komerční činnost, ke které by musel mít příslušná povolení včetně pilotního průkazu, musí dodržovat letecký předpis L2 - Pravidla létání v Doplňku X. Ten mimo jiné říká i to, že v podstatě nelze létat nad obydlenou oblastí a nad lidmi (pokud se v poslední době předpis neměnil) :) Navíc, pokud už se někdo z vás někdy ocitl pod vrtulemi dronu, asi ví, že to není moc příjemný pocit a dron jako takový je docela hlučná záležitost. 

Tolik asi k těm nejvážnějším záležitostem. V posledních letech se začíná objevovat trend tzv. „unplugged svatby“, tady svatby kde nejsou dovoleny ani telefony, natož fotoaparáty. Pokud jste na takové svatbě, dodržujte zákaz. Pokud jste na normální svatbě a chcete si pořídit vlastní fotky, ujistěte se tedy, že nestojíte v záběru, nebo jinak neomezujete fotografy, kameramany, matrikářky, oddávající nebo další profesionály. Nenarušujte zbytečně průběh focení. Zdržuje to všechny. A hlavně, užívejte si svatbu jako hosté. Někomu na vás záleží natolik, že vás pozval na svůj významný den, tak si to nekažte starostí o výdrž baterie vašeho telefonu :)

A teď něco veselejšího na závěr:)

Poměrně častým jevem je, že strýček František si chce povídat s hlavním fotografem o svých postřezích a zkušenostech s fotografováním. Tady jsou dvě skupiny fotografů. Jedna skupina to nesnáší :) Přirovnávají to zhruba k tomu, když přijdete k doktoru a řeknete mu, že jste si našel na internetu, že byste mohl mít tu a tu chorobu :)

Do druhé skupiny patřím já. Mně to nevadí, rád si popovídám, případně poradím. Ale prosím, zvolte pro takový rozhovor nějakou volnější chvilku. 2 minuty do příchodu nevěsty k oltáři není ten pravý okamžik na radu stran výběru nového objektivu :) Při večerním rautu si o tom s vámi rád popovídám.