5+1 věcí, které byste měli/mohli chtít od svého svatebního fotografa

Orientovat se na dnešním přesyceném trhu (nejen) svatebních fotografů může být pro člověka trochu problematické. Podle čeho se tedy rozhodovat a co by vám mohlo pomoci při výběru?

 ---

Pokud vás zajímá víc rad a tipů, nebo pokud vás nebaví číst, můžete sledovat i můj YouTube kanal, kde najdete kromě rad a tipů i rozhovory s ostatními svatebními dodavateli. Odebírat kanál můžete zde

Nebo mě můžete nenápadně sledovat na Instagramu, kde se dozvíte všechny důležité novinky a informace z první ruky. www.instagram.com/hotofotoweddings 

---

Stejně jako v případě modeláže nehtů, vizážistů a vizážistek, masérů a masérek není profesionál jako profesionál. K dispozici je celá řada lepších, nebo horších rekvalifikačních kurzů. Jak se ale říká, papír z nikoho profesionála neudělá ...

V případě fotografů (a nejen svatebních fotografů) máte jednu velkou výhodu. Jasně vidíte výsledky jeho práce (fotky). A ty se vám buď líbí nebo nelíbí. Tak co řešit? Bohužel, to až tak jednoduché není :)

Problém nastává v okamžiku, kdy například podmínky nejsou ideální. Strýček František vám přeci ukázal krásné fotky jiného páru, který fotil loni v červnu v krásnných rozkvetlých zahradách v příjemném počasí, krásné nebe, super světlo. Tak proč fotky, z vašeho zahradního obřadu a následného portrétního focení ve 2 hodiny odpoledne na louce v sprnu nejsou zdaleka tak dobré?

Ba co hůř. Strýčkovi Františkovi vypověděl na začátku obřadu službu jeho ostřící mechanismus a všechny fotky z vašeho obřadu jsou proostřené (nebo jak říká Stanislav Petera a mě to strašně zaujalo "rozplyzlé":)).

Všechno se povedlo, ale strýček František vám při odevzdání fotografií přinesl CD kde je pouze pár fotek s tím, že pokud má upravovat zbytek chce za každou další fotku 50 Kč? Vždyť jste se přeci před svatbou na kávě dohodli jinak ...???

Dosti negativismu :) Pojďme se podívat na pár věcí, které by Vám měl každý svatební fotograf na předsvatební schůzce nabídnout, vysvětlit nebo na nich dokonce trvat :)

Předsvatební schůzka

Vůbec prvním bodem, z kterého se odvíjí většina ostatních je sama předsvatební schůzka. My osobně jí nabízíme každému páru, včetně těch, kteří se ještě ani nerozhodli, že my jsme pro ně ti praví. Více o samotné schůzce alá HOTOFOTO v článku zde ... Na schůzce v podstatě nenásilně trváme :) Vyjímku jsme udělali zatím jen u Honzy a Jaz, kteří to měli do Plzně z Londýna trochu z ruky :)

Ceník

Ceníkem nemám na mysli cenu za samotné fotografování svatby. To vám asi řekne každý, pokud strýček František není opravdu váš strýček a nebude fotit za pivo a svíčkovou :) Mám na mysli jasný ceník, kde bude uvedeno přesně cena za dopravu, cena za tisk fotek, cena za dotisk, fotoknihu, cena za hodinu focení nad rámec balíčku atd. Jednak tím získáváte představu o tom, co by vás mohlo stát nějaké peníze navíc a hlavně tím předejte nějakým pozdějším dohadům o tom, že jste se domluvili tak či onak a bylo to jinak. Taková nedorozumění nejsou příjemné ani pro jednu stranu.

Položky balíčku

Měli byste přesně vědět co obsahuje vybraný balíček (pokud nějaké balíčky fotograf nabízí). Kolik tištěných fotografií v rámci balíčku dostanete? Je součástí balíčku například fotokniha? Doprava zdarma pro ten a ten balíček? A spousta dalších věcí. Opět tím předejdete nedorozuměním a společně s ceníkem si můžete přesně zjistit kolik vás bude stát vaše konrkétní představa.

Smlouva

V naší jinak krásné republice bohužel ještě pořád vládne nějaké obecné přesvědčení, že smlouva je birokratické zlo, které si vymysleli právnící a velké korporace, aby mohli z běžných lidí tahat peníze za služby a penále. Osobně o tom nejsem přesvědčen. Navíc i některé "nové" banky (do nedávna typický zástupce korporace se smlouvou na tolik stran, že kvůli tomu bylo třeba vykácet kus pralesa:)) razí jakýsi nový moderní styl v tom smyslu, že jedna stránka je až dost :) Naše smlouva má v základu také jednu stranu. Její hlavní účel je chránit nás a především vás před nedorozuměními, dohady, případně něčím horším. Je přeci jen dobré vědět, co se bude dít v nějakých krajních případech, které můžou nastat atd.

Faktura

Zde jen krátké zamyšlení :) Pokud si od vás někdo vezme peníze a nevystaví vám daňový doklad má pro to asi nějaký důvod :) ... Ať už je to kvůli krácení daní z příjmu, nebo prostě jen proto, že strýček František není OSVČ, tudíž nemá IČ a tudíž vám fakturu ani vystavit nemůže :) Přesto, že "fotografické práce" jsou již živnost volná a každý si tedy může takovou živnost zřídit, je celá řada těch, kteří účtují, ale neplatí :) Viděl jsem už i případ, že faktura byla vystavena na společnost, jejíž hlavním oborem činnosti je například opracování masa :)  Je jen na vás, pokud takovému strýčkovi svěříte svůj svatební den :)