Jsem pro vás vhodný jako svatební fotograf?

Vybrat správného svatebního fotografa může být dost náročné a trochu ošemetné. Pokud chcete zjistit, jestli jsem pro vás já vhodný svatební fotograf, věnujte chvíli času následujícím řádkům. 

Hned na začátek vyřešíme jednu zásadní věc. Nekupujete fotky, kupujete službu. To, jestli se někomu nějaké fotky líbí je čistě subjektivní záležitosti. Podívejte se tedy na svatebního fotografa z širší perspektivy. Podívejte se na celou jeho službu. Nabízí vám předsvatební schůzku? Nabízí vám tisk fotek nebo výrobu alb? Chce s vámi podepsat smlouvu, která kryje obě strany? Atd., atd. Všem těmto zdánlivým detailům věnujte pozornost.

A teď tedy už k tomu, jestli jsem pro vás vhodným svatebním fotografem.

To asi nejlépe zjistíme tak, že vám tady popíšu co dělám a nedělám. Jak pracuju a co můžete očekávat.

Co jsem za člověka a jak pracuju?

Během dne o mě většinou nevíte. Jsem z povahy introvertní jedinec, takže mi vyhovuje reportážní styl. Pokud to není vysloveně nutné, do děje nezasahuji, až na několik vyjímek v průběhu dne (skupinové focení, portrétní focení, neočekávané situace, které zavání problémem ...). Několik klientů mi už dokonce řeklo, že si ani nebyli jistí, jestli na svatbě ještě jsem nebo ne :) To ale neznamená, že bych seděl někde v koutě a čekal, až mi někdo řekne, že mám jít něco vyfotit. Většinou nenápadně chodím kolem, pozoruju a co mi přijde zajímavé, prostě vyfotím. Pokud tedy hledáte showmana, který bude roztancovávat družičky na parketě, 100% nejsem ten, koho hledáte. 

Pokud jde všechno jak má, jediné dva okamžiky, kdy o mě vy i vaši svatební hosté vědí jsou fotografování skupinových fotek a vaše portrétní focení. Pokud je na svatbě koordinátorka, spolupracuji při skupinovém focení s ní. Detaily a postup si s ní domluvím já, to není vaše starost. Pokud na svatbě koordinátorka není, řeším si focení já. Lidi svolám (většinou s pomocí někoho ze svědků nebo sourozenců, protože samozřejmě neznám všechny vaše hosty jménem), napózuju, vyfotím, ... další prosím.

U vašeho portrétního focení se snažím pracovat rychle a "něžně". Pro většinu lidí je focení nepřirozené. Mají strach, že nebudou vědět jak se mají tvářit, jak mají pózovat, co dělat s rukama. Všechno tohle je moje práce. Nemusíte mít strach, že po vás budu chtít nějaké složité pózy. Ve většině případů používáme velmi základní, přirozené pózy. Pro mě osobně je důležitější, aby z fotografie bylo cítit, že se máte rádi, než abyste stáli v perfektní póze jako z Vogue.  

Délka focení, je další téma, které s klienty často probíráme. Běžná otázka je, jak dlouho bude focení trvat. Moje odpověď, že ideálně 30-40 minut, zejména ženichy, většinou potěší. Snažím se pracovat rychle, protože chápu, že vaše rodiny se sjeli kvůli vám a já chci, aby s vámi mohli trávit co nejvíce času během celého dne. Pokud tedy plánujete 3 hodinové focení na 5 lokacích, během kterého se 2x převléknete, nebudu pro vás asi opět ten správný fotograf. Já chci dělat fotky, na kterých jsou emoce vás a vaší rodiny a přátel. Nechci dělat módní fotky jako z katalogů. Nechci, abyste polovinu dne trávili focením. 

Teď, když už zhruba tušíte, co jsem za člověka a jak pracuji, je na vás, se rozhodnout, jestli jsem pro vás ten pravý svatební fotograf či nikoliv. Pokud váháte, můžeme se osobně sejít a probrat, jestli se naše představy vzájemně slučují.