Ideální čas pro párové svatební fotografování

Jednou ze stěžejních částí pro svatebního fotografa je párové fotografování novomanželů (nebo ještě pořád pouze snoubenců, záleží na čas:)) A na čase záleží nejen kvůli tomu, ale kvůli mnoha dalším faktorům. Pojďme se tedy mrknout na to, kdy je ideální čas na párové focení.

 Ideální čas můžeme stanovit s přihledénutím na několik hledisek (To zní až skoro fyzikálně:))

 

 

 ---

Pokud vás zajímá víc rad a tipů, nebo pokud vás nebaví číst, můžete sledovat i můj YouTube kanal, kde najdete kromě rad a tipů i rozhovory s ostatními svatebními dodavateli. Odebírat kanál můžete zde

Nebo mě můžete nenápadně sledovat na Instagramu, kde se dozvíte všechny důležité novinky a informace z první ruky. www.instagram.com/hotofotoweddings 

---

 

Vzhledem k ostatním hostům.

Ano, svatba je váš den, ale většinou ho zůčastní i nemalý počet vašich přátel a rodinných příslušníků. Buďto tedy můžeme brát společně  zřetel i na jejich pohodlí, nebo nikoliv. Jednou z možných variant je totiž jít fotografovat novomanžele hned po obřadu. V čem je to pro hosty nepříjemné? Představte si, že jse od rána pořádně nic nejedli, je asi 30°C a vy jste v obleku, pořádně nevíte co se teď bude dít a do toho přijde nějaký Totzauer a sdělí vám, že teď bude zhruba hodinu fotit nevěstu s ženichem a že si máte najít nějaký program. To není příliš pohodlný průběh svatebního dne že? :) Není to moc příjemné ani pro mě. Někteří z hostů mě v tu chvíli opravdu nesnáší. Moc se jim nedivím. Někteří to skrývají, někteří ne. Navíc, nevěsta s ženichem mají tendenci fotografování co nejvíce urychlit. Jednak, už mají také hlad a jednak schtějí trochu vyjít vstříc svým hostům a rodině. Toto tedy není úplně ideální varianta.

Druhou variantou je fotografování po svatebním obědě. V tomhle případě odpadají starosti jednak s hladem nevěsty a ženicha a jednak s čekajícími hosty. Ti se můžou usadit, dát si kávu a v podstatě si ani nevšimnou, že nevěsta s ženichem jsou pryč. Sice jsou po obědě nevěsta s ženichem (a koneckonců i já:)) zralí tak jít se natáhnout, ale povinnost volá :) Jediný problém, můžou být hosté, kteří přicházejí až na večerní raut a zábavu. Není úplně ideální, když přijdou na svatbu, kde znají v podstatě jen ženicha a nevěstu a ti tam nejsou, protože se fotí. To je ale možné celkem hravě vyřešit časovým harmonogramem.

Třetí možností je fotografování večer. Proč, ptáte se? Výhody tohoto počinu si řekneme dále. Ve vztahu k hostům to má tu nepříjemnou vlastnost, že to může narušit večerní zábavu. Nicméně věřím, že přidaná hodnota je větší, než případné problémy. Hosté se na hodinku zabaví i sami :)

Vzhledem ke světlu

Světlo, to je oč tu běží :) Světlo a stíny jsou základ fotografie a definují, jestli půjde o krásnou fotografii, nebo jestli to bude "cvak", který mohl udělat kdokoliv na telefon. Jako fotograf máte dvě možnosti. Buďto si vytvořit vlastní světlo, nebo se přizpůsobit tomu přirozenému, které máte k dispozici.  A tady se to začíná trochu komplikovat.

Největší, nejsilnější a vlastně jediný zdroj přirozeného světla je Slunce. Slunce má tu nepříjemnou vlastnost, že má vlastní hlavu a nedá se žádným čudlíkem vypnout, nebo ztlumit, nebo dokonce přesunout. Slunce prostě je a vy se mu musíte přizpůsobit. Většina svateb se odehrává v létě. A Slunce v létě je velmi silné a "tvrdé". Obřady se odehrávají většinou v rozmezí 11 - 14 hodin. Pokud tedy půjdeme fotografovat portréty po obřadě, budeme v situaci, kdy je jednak docela velké horko a ne všechny make-upy to vydrží a jednak je všude velmi tvrdé světlo, které vytváří nevzhledné a tvrdé stíny v obličeji, které se pro svatební fotografii vůbec nehodí. Navíc je Slunce přímo nad hlavami a vytváří tak i "temné oči", což také nechceme. Ano, můžeme se tomu přizpůsobit. Půjdeme fotit do stínu, Můžeme zkusit Slunce "přeprat" bleskem nebo odraznou deskou. Jsme najednou ale dost omezeni v možnostech a jde spíše o takovou snahu vytěžit z danné situace maximum. Tohle je tedy již druhé negativum focení po obřadě.

Po obědě, tedy řekněme zhruba kolem 16-17 hodiny je situace už o něco lepší. Slunce se trochu pohnulo a už je o něco "použitelnější". Už ho lze lépe modifikovat. Na focení je o něco více času, takže si můžeme více "hrát". Pořád je ale světlo hodně silné a ostré. 

Z hlediska světla ideální situace? Zlatá hodinka :) Ano, někteří z vás teď padli do kolen a říkají: "Bože, to je kýč". Ono ale nemusí jít zákonitě o fotografie při západu slunce v poli s obilím. Co je vlastně "zlatá hodinka"? Jde o dobu zhruba hodinu před západem slunce. V létě tedy něco kolem 20-21 hodiny. Slunce už je v tu dobu poměrně nízko a není tak intenzivní. Mnohem lépe se s ním pracuje. Vytváří přívětivější stíny v obličeji a obloha bývá většino o poznání fotogeničtější, než v pravé poledne. A teď hlavní výhoda. Během té hodinky se světlo poměrně rychle mění. Během hodiny tedy můžete mít fotografie od zlatého nádechu, přes dramatické "blýsknuté" fotografie po téměř noční fotografie, siluety atd. Najednou je velké spousta možností, o kterých si přes den můžeme nechat zdát. I proto mají tohle období všichni fotografové poměrně rádi. A ti, kteří říkají, že je to kýč, nechť v něm nefotí. Nejde o žádné pravidlo.

Naprosto ideální je stav, kdy má fotograf volnou ruku. Když mi klienti řeknou: "Řekni si, kdy chceš jít fotit a my půjdeme", je to jako splněný sen :) Máme pak společně možnost vytvořit řadu snímků s naprosto odlišnou atmosférou.

A pak tu máme ještě jednu variantu, která ale není u Čechů moc oblíbená a většinou jí volí zahraniční klienti. Jde o fotografování den před, nebo den po svatbě. V den svatby tak není nikdo stresován samotným fotografováním a na všechno je spousty času. Musíte se ale dvakrát připravovat, líčit, česat a to se samozřejmě prodraží. 

Je ale na vás, pro jakou variantu se rozhodnete. Případně, k čemu se necháte přesvědčit, nebo si doporučit, od vašeho svatebního fotografa.