10 rad pro ženicha od svatebního fotografa

Když se řekne svatba, většině lidí se vybaví nevěsta. Ke svatbě je ale zapotřebí i ženich, který je trochu neprávem mimo světla reflektorů. Takže dnes se budeme věnovat pánům ženichům. Mám pro vás 10 rad, které jistě oceníte ...

---

Pokud vás zajímá víc rad a tipů, nebo pokud vás nebaví číst, můžete sledovat i můj YouTube kanal, kde najdete kromě rad a tipů i rozhovory s ostatními svatebními dodavateli. Odebírat kanál můžete zde

Nebo mě můžete nenápadně sledovat na Instagramu, kde se dozvíte všechny důležité novinky a informace z první ruky. www.instagram.com/hotofotoweddings 

---

Nešetřete na obleku.

Pánové. Vím, že ne všichni chodí do práce v obleku a že někteří si opravdu vezmou oblek jen k maturitě a na svatbu :), ale na svatebním obleku prosím nešetřete. Pokud si nechcete pořizovat kvůli svatbě vlastní oblek, protože víte, že už ho dále nebudete využívat, využijte služeb nějaké půjčovny svatebních obleků. Pokud budete oblek kupovat, nechte si ho upravit na míru. Většina kvalitních prodejen toto nabízí zdarma a uvidíte sami, že v dobře padnoucím obleku se budete cítit mnohem lépe. Doporučuji navštívit salon Lady S v Plzni. Postarají se zde o vás i vaší nastávající, řeknou vám, jaké jsou trendy, co vám bude slušet vzhledem k vaší postavě a proporcím a stejně jako já vám potvrdí, že ženit se v obleku, který vám neseděl už v tanečních, není dobrý nápad :)

Slaďte barvy

Tím není myšleno pouze sladění barev v rámci barev vaší svatby. K dokonalosti tohle dotáhli Jirka a Lucka, kteří to měli promyšlené do posledních detailů :) Myslím tím ale i jisté sladění v rámci etikety. Pásek by měl mít stejnou barvu, jako vaše boty a případně řemínek u hodinek. Pokud máte tedy modrý oblek s hnědými botami, měli byste mít hnědý pásek a hnědý řemínek hodinek. Pokud možno stejného nebo alespoň podobného odstínu. Stejně v případě černých bot atd. Když máte hnědé boty a černý plátěný pásek, nevypadá to dobře. A znovu rada. Pokud si nejste jistí sladěním barev, nebo pokud nechcete investovat, navštivte salon, kde vám rádi pomohou s tím, abyste vypadali dobře. Věnujte pozornost i ponožkám. Zde vládne sice trochu anarchie doby, ale i tak platí jistá pravidla. Jeden z názorů, který zastávám já a například mistr a propagátor etikety v českých zemích, pan Ladislav Špaček, je, že ponožky by měly ladit s botami. V případě hnědých bot tedy hnědé, nebo béžové ponožky, v případě černých bot, černé atd. Druhý názor staví na optickém prodloužení postavy a tedy na sladění ponožek s barvou kalhot. A pak tady máme trend barevných ponožek. Je na vás, co zvolíte. Nicméně v případě moderních, barevných ponožek se vzorem, by toto mělo korespondovat s celkem. Asi není dobrá volba zvolit žaket a k tomu výrazně barevné ponožky s károvým vzorem :)

Manžety a manžetové knoflíky

Stává se to pořád :) Upřímně, většina z nás není zvyklá nosit manžetové knoflíky. I ti, kteří nosí oblek denně do práce, většinou používají klasické knoflíky a na předávání státních cen, kde bychom manžetové knoflíky určitě rádi použili, nás málokdy pozvou :) Není tedy výjímkou, že ve svatební den používá ženich manžetové knoflíky poprvé. A zde přichází kámen úrazu. Je totiž několik způsobů, jak je použít. Respektive je několik druhů košil. 

Jsou tu klasická zapínání košil, které všichni známe od tanečních. Knoflík, nebo dva, zapnout a jít. V tomto typu košil se manžetový knoflík nepoužívá i přesto, že při troše českého kutilství by to šlo :)

Zapínání na manžetové knoflíky. Taková košile je ušita speciálně pro použití s manžetovými knoflíky. Pozor. Manžeta u takové košile se překládá viz. obrázek.

A v neposlední řadě tu máme univerzální košile, které jsou použít pro obě varianty, protože knoflík na košili jde dírkou provléknout zpět a poté použít manžetový knoflík. Nicméně, jako všechno univerzální to není úplně ono. Zde se manžeta nepředkládá.

Samotné zapnutí manžetového knoflíku už není taková věda, případně vám s ním rád pomůže svědek, nebo svědkyně. Patří to i k oblíbeným záběrům z příprav ženicha, takže vašemu fotografovi dopřejte tento moment. Navíc každý muž, který si zapíná manžetový knoflíček, svým způsobem vypadá jako George Clooney :)

Kravata vs. motýlek

Zde si nejsem vědom, že by etiketa nějak striktně nařizovala to či ono. Zejména v dnešní, z hlediska etikety, volnější době určitě nebude žádným prohřeškem, pokud si vezmete na svatbu motýlek. U některých mužů ba právě naopak. I zde ale mějte na paměti, že jde o speciální den a tak by i výběr kravaty nebo motýlka měl tomuto odpovídat. Pokud nejste až za hrob zastáncem černé slim kravaty s jednoduchým uzlem, měli byste si dopřát něco honosnějšího. Kravata z hedvábí s širokým nebo ozdobným uzlem určitě nebude vypadat špatně. Zde pouze pozor na to, že v případě širokého uzlu musíte zvolit kravatu se široce otevřeným límečkem. Možností, jak ozdobně kravatu zavázat je spousty. Záleží na vašem stylu a vašich preferencích. To stejné platí u motýlku. Černý motýlek na suchý zip, který jste měli v tanečních, nechte prosím doma v šuplíku :) Mistři etikety praví, že pravý gentleman si motýlek váže ručně. Pokud to ale neumíte, nic strašného se neděje. Zejména motýlky určené pro svatbu a na podobné slavnostní příležitosti mají kovový patent, na kterém motýlek prostě zapnete, a je to. Pokud se cítíte dobře v moderních věcech, určitě můžete zkusit hit doby, dřevěné motýlky. Znovu ale mějte na paměti, že by doplněk měl ladit s celkovým dojmem. Smoking a dřevěný motýlek tedy asi nebude to pravé ořechové :) 

Proklaté knoflíky

Věčné téma už tolikrát propírané všude možně a přesto je to stále k vidění. Knoflíky na saku, případně vestě. Které zapnout a které nezapnout? Kdy je zapnout a kdy je rozepnout? Pomineme historku o tlustém králi a přejdeme rovnou k věci. Saka jsou šitá tak, aby vypadala nejlépe v okamžiku, kdy máte zapnutý správný počet knoflíků :) Nejen tedy, že se dopouštíte etického prohřešku, ale navíc to nevypadá dobře. Takže hezky popořadě. 

  • Saka s jedním knoflíkem. Snadné. Knoflík se zapíná.
  • Saka s dvěma knoflíky. Opět snadné. Zapíná se pouze horní knoflík. Spodní se nechává rozepnutý, i kdyby vám to přišlo sebevíc divné. Teprve tehdy umožníte saku, aby správně fungovalo a abyste v něm vypadali dobře.
  • Saka se třemi knoflíky. Není moc často k vidění, a aniž bych chtěl někoho urazit, většinou ho vidím nosit tatínky, případně dědečky. I kdybyste ho zvolili vy, je tu opět snadná pomoc. Mimo-technická pomůcka. Někdy-Vždycky-Nikdy. Co to znamená? Horní knoflík se zapíná někdy, prostřední vždycky, spodní nikdy. Výjimku tvoří tzv. 3-roll-2 saka, která mají horní knoflík na klopě. V takovém případě se zapíná pouze prostřední knoflík. Upřímně jsem ale takové sako naživo ještě neviděl.

Visačky pryč

Tento bod si prosím pánové pročtěte velmi, velmi pozorně. Rada nebude dlouhá, o to bude významnější. I výrobci obleků mají svůj marketing a rádi dají na obdiv svoje logo jak jen to jde. Setkáte se proto s tím, že na obleku jsou různě přišité visačky s logem firmy. Na rukávech, na klopách kdekoliv. První věc, hned po zaplacení obleku by mělo být odpárání těchto visaček! I kdyby to byl oblek od Gucciho a chtěli jste dát světu vědět, že jste za oblek dali 3 průměrně výplaty, tak visačky na oblek nepatří! Pryč s nimi! Hned teď jděte do skříně a ujistěte se, že na obleku žádné visačky nemáte :) Děkuji.

Žena vpravo, korsáž vlevo

Základy etikety. Společensky významnější osoba patří na vaši pravou stranu. Pánové, je třeba spolknout svoje ego a smířit se s tím, že ve většině případů bude žena vždy ta společensky významnější a proto je její místo po vašem pravém boku. Ať už jde o vaši snoubenku, manželku, maminku, tchýni, svědkyni, babičku, tetičku, náhodnou kolemjdoucí :) A dámy, vás tímto žádám. Ať jste sebevíc emancipované, svobodné nebo soběstačné (což je super, s chutí do toho), nechte pány, aby vám projevili alespoň tenhle základní projev úcty. Dveře si pak klidně otevřete sami, ale "necpěte" se vlevo, jen abyste ukázali jak jsme si rovni :) Opět děkuji :)

Stejně tak myrty patří vpravo, na stranu srdce.

Naproti tomu korsáž, patří na vaši levou stranu. (korsáž je ta květina v klopě). 

Experimenty nenechávejte na poslední chvíli

Pokud jste se rozhodli, že svatební den je něco tak neopakovatelného, že chcete tomu dni dodat exkluzivitu změnou své vizáže, abyste vypadali pokud možno co nejlépe, naprosto to schvaluji. Jen pozor na experimenty na poslední chvíli. Pokud jste se rozhodli pro nový střih vlasů nebo vousů, doporučuji vyzkoušet první střih tak čtvrt roku předem, aby v případě, že nebudete spokojeni, stihli vlasy nebo vousy dorůst. Pokud jste se rozhodli pro nákup extravagantních ponožek, drahého obleku atd, i to doporučuji dělat s předstihem, alespoň měsíc. Když zjistíte, že vás oblek kouše, nebo vám prostě nesedí večer před svatbou, už s tím moc nenaděláte.

Svatební fotograf je kámoš, ne nutné zlo :)

Pánové, chápu vás. Není pro nás přirozené pózovat před objektivem. Dámy to milují. Pánové z toho mají hrůzu. Nicméně od toho je tu svatební fotograf, aby vás "hodil do pohody". Abyste se cítili dobře a neměli při focení pocit, že vám někdo vrtá stoličku vrtačkou z hobby marketu. I proto je důležitá předsvatební schůzka s fotografem. Pokud vám ten člověk nebude sedět lidsky, věřte, že i když to bude nejlepší fotograf pod sluncem, nebudete se cítit v pohodě a na fotkách to bude poznat. Já osobně se snažím nestavět vás do složitých póz. Musíte se cítit přirozeně. Navíc mám vyzkoušeno, že muži prostě vypadají nejlépe, když ležérně stojí, jsou o něco opřeni anebo sedí :) Fotograf je váš spojenec, ne nepřítel :)

Nechte si poradit

Toto platí i pro dámy. Nemám na mysli rady od rodičů do společného života. Mám na mysli rady od různých dodavatelů, kteří se na vaší svatbě podílejí. Ať už jde o květinářky, kuchaře, číšníky, svatební salony, fotografy, kameramany, matrikářky, prostě o kohokoliv, kdo se jakkoliv podílí na vaší svatbě. Jde o profesionály, kteří mají co dočinění s X svatbami ročně. Sledují trendy, mají prověřené dodavatele atd. Prosím, naslouchejte jim. Chápu, že jste si třeba vysnili, že se chcete ženit ve žlutém obleku s dvouřadým zapínáním saka. Pokud jste ale vysocí, štíhlí s výraznými lícními kostmi a v salonu vám řeknou, že jste ideální tip do vypasovaného obleku, který tohle vše zdůrazní a budete v něm vypadat prostě suprově, důvěřujte jim. Opusťtě na chvilku myšlenku toho, že na vás chtějí pouze vydělat, protože oblek o kterém je řeč je o pět tisíc dražší a připusťte si myšlenku, že prostě chtějí, abyste vypadal a cítil se dobře. Koneckonců je to i jejich vizitka. Když vás nechají opustit salon v obleku, ve kterém budete aspirovat na titulní stranu nějakého blogu "Módní katastrofy", asi to pro ně není dobrá reklama. I když upřímně, tohle většinou odnese fotograf :) Většinou nikdo neřekne: "No hele, jak ta maskérka tu nevěstu strašně nalíčila, jsou jí vidět všechny pupínky a vypadá jako Marfuša v Mrazíkovi". Většinou se řekne: "Strašná fotka". A za fotku zodpovídá kdo? Fotograf :) 

Pánové, doufám, že vám článek trochu pomohl. Neberte ho prosím jako návod na to, jak se ženit :) Je to především vaše svatba. V článku jsem chtěl pouze objasnit některé věci, se kterými jsem se za ta léta setkal.