Jak vybrat svatebního fotografa abyste po svatbě nelitovali

Rychlokurz vybírání svatebního fotografa :)

 ---

Pokud vás zajímá víc rad a tipů, nebo pokud vás nebaví číst, můžete sledovat i můj YouTube kanal, kde najdete kromě rad a tipů i rozhovory s ostatními svatebními dodavateli. Odebírat kanál můžete zde

Nebo mě můžete nenápadně sledovat na Instagramu, kde se dozvíte všechny důležité novinky a informace z první ruky. www.instagram.com/hotofotoweddings 

---

Vyberte si styl

Různých stylů fotek je mraky. Vyberte si ten, který se vám líbí. Vybírejte fotografa podle jeho stylu, nevybírejte fotografa podle ceny a následně se nesnažte měnit jeho styl :) Myslete i na to, že je rozdíl mezi trendem a tím, co se vám bude líbit i za 10 let. 

Udělejte si průzkum

Projděte si fóra, FB skupiny, Googlete, zeptejte se známých na doporučení, zajděte na nějaký svatební veletrh. V podstatě nejste omezeni na vaše město, kraj, republiku, tak se nespokojte s prvními 5 odkazy na Googlu :) 

Vyberte si několik fotografů 

Z vašeho průzkumu si vyfiltrujte váš první výběr podle toho, jaké fotky se vám líbí, kdo je vám sympatický a sjednejte si s fotografy osobní nebo minimálně online schůzku. 

Sjednejte si schůzky

Extrémně důležité. Kdo vám nechce věnovat hodinku svého času aby se s vámi sešel v podstatě vám říká, že mu na vaší svatbě nezáleží. Sejděte se s více fotografy než s jedním! Jedině při osobním setkání totiž zjistíte, jestli je vám fotograf sympatický jako člověk což je zásadní pro celý svatební den. Na schůzce můžete osobně probrat všechny vaše otázky a podrobně si všechno vysvětlit … tomu se žádný telefon nebo email nevyrovná.

Vyhledejte si reference (psané i mluvené)

Projděte si reference na FB, na Googlu ale snažte se získat i nějaká přímá doporučení. Věnujte pozornost i tomu jak fotograf reaguje na případné negativní recenze. Pokud má někdo z 500 hodnocení jedno negativní, nevěnoval bych tomu pozornost, pokud se ale v polovině hodnocení objevuje stále stejný problém (např. Pozdní odevzdání fotek atd.) zbystřil bych. Pamatujte ale i na to, že online recenze jsou ošemetná věc. Sám mám na internetu několik negativních hodnocení od lidí, které jsem nikdy neviděl. 

Chtějte smlouvu!

Jasné. Máme se rádi a důvěřujeme si. I přesto ale chtějte smlouvu. Chrání vás, chrání fotografa, chrání všechny. Neříkám, že by vás hned chtěl někdo podvést, ale může dojít k nepříjemných nedorozuměním a tady se hodí mít věci černé na bílém ;-) 

 

Tohle jsou podle mě základní body, kterých byste se při výběru měli držet. Pokud by se vám moje práce líbila, můžete nezávazně poptat váš termín a můžeme se sejít a promluvit si o vaší svatbě a vaší představě. Přeji šťastnou ruku při výběru :)