5 způsobů jak snížit rozpočet svatby

Inflace, úrokové sazby. Valí se to na nás ze všech stran. Všechno zdražuje. Tak se pojďme pro změnu podívat na 5 tipů, které vám pomohou snížit rozpočet vaší svatby.

 ---

Pokud vás zajímá víc rad a tipů, nebo pokud vás nebaví číst, můžete sledovat i můj YouTube kanal, kde najdete kromě rad a tipů i rozhovory s ostatními svatebními dodavateli. Odebírat kanál můžete zde

Nebo mě můžete nenápadně sledovat na Instagramu, kde se dozvíte všechny důležité novinky a informace z první ruky. www.instagram.com/hotofotoweddings 

---

Svatba je poměrně drahá záležitost, to si nebudeme namlouvat že by to tak nebylo. Jsou ale způsoby a místa, jak lze rozpočet trochu snížit, pokud nemáte tak říkajíc neomezený budget :) A jsou také věci, na kterých se šetřit nevyplatí, ale o tom zase někdy příště.

1. termín mimo hlavní sezonu

Svatby mají jakousi sezónost. Velmi zhruba jde říct, že hlavní sezona probíhá od května do září. Ideálně v sobotu. Tam je ten největší tlak. A i u svateb, stejně jako všude jinde platí to, že za sezónu se platí. Už jste určitě slyšeli, že dovolená mimo sezónu vás může vyjít výrazně levněji. Úplně stejné je to se svatbami. Možná byste se divili, jaký rozdíl v ceně u jednotlivých dodavatelů může být mezi svatbou v sobotu 8.8. a svatbou třeba v říjnu, nebo třeba v pátek. Promyslete to. Oni vaši hosté určitě jeden den dovolené rádi objetují :)

2. promile v krvi z vlastní kapsy

Tohle vídám čím dál častěji a vlastně to chápu a dost s tím souzním :) Hosté si prostě tvrdý alkohol platí ze svého. On totiž tvrdý alkohol ve finále je dost zásadní položka v rozpočtu, takže je vhodné místo na "seškrcení". Ani jednou jsem nezažil, že by se kvůli tomu někdo z hostů urazil. Co jsem naopak zažil je to, že když alkohol platí nevěsta a ženich tak se jedou skotské whiskey, drahé rumy a šampaňské. Když se alkohol platí ze svého, jedou se zelené a tuzemáky :)

3. proškrtání hostů

Chápu, že na svatbě chcete mít všechny, kteří jsou pro vás důležití. Pokud ale řešíte rozpočet a potřebujete ho trochu osekat, zkuste se zamyslet nad tím, jestli opravdu všechni na seznamu jsou pro vás natolik důležití. Máte ke strejdovi Frantovi a jeho 6 dětem, kterého jste 15 let neviděli opravdu tak silný vztah, nebo ho zvete jen aby babička neměla strach, že vás Květa od vedle pomluví, že jste ho nepozvali? Víte jak to myslím :) Všichni jsme to zažili :) Na druhou stranu, každý host většinou přinese nějaký ten dar, nebo obnos :) Spočítat si to ve finále musíte sami :)

4. udělej si sám

Jestli jsou češi v něčem špička ve světě, tak je to staré dobré, udělej si sám :) Tak proč to nevyužít na svatbě? Je spousta věcí, které si můžete udělat sami. Je spousta věcí, které můžete koupit na svatebním bazaru, protože svatba má jedno specifikum. Věci na svatbu většinou využijete jednou v životě :) Udělej si sám s sebou ale samozřejmě nese také mnohem větší časovou náročnost. Je pak tedy na vás, jestli chcete raději trochu ušetřit a přidělat si trochu starostí navíc, nebo raději někomu zaplatit, aby tyhle starosti měl za vás.

5. priority

Pokud vás v pěnežence tlačí kámen, tak či tak stejně dojdete do fáze, kdy se budete muset rozhodnout za co zaplatíte a za co ne. Chápu, že chcete mít na svatbě všechno a všechny, ale pokud dojde na osekávání, tak priorizujte. Limuzína, která vás odveze 8 km na obřad je sice fajn, ale potřebujete jí? Nechcete raději místo toho krásnou svatební kytku na kterou budete pyšní? Myslete na to, že ze svatby vám zústanou prstýnky, fotky a video. A samozřejmě manžel nebo manželka :) A na fotkách a videu budou vidět šaty, květiny, výzdoba. Za 5 let si ani nevzpomenete, že jste původně chtěli limuzínu